News
|
|

Bereik ESG-doelen met modulaire bouw


Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% verminderen in 2030 en met 95% in 2050, ten opzichte van het niveau van 1990. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Om zowel aan deze verwachting als aan individuele ESG-verplichtingen te voldoen, is het belangrijk voor organisaties om te verduurzamen. Onderwijsaanbieders zouden niet verder hoeven kijken en modulaire scholen kunnen bouwen om hun ecologische voetafdruk te verlagen en de E van ESG uit te voeren.

Verminder CO2-uitstoot met modulaire bouw

De voordelen van modulair bouwen voor scholen en andere onderwijsinstellingen zijn talrijk: de levering van hoogwaardige gebouwen en de snelheid waarmee het project gerealiseerd kan worden zorgt voor minimale verstoring van studies en activiteiten. Maar als organisaties hun reputatie op het gebied van milieuvriendelijkheid willen verbeteren, lijkt de duurzaamheid van modulaire bouw een echt pronkstuk.

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij volledig uitgeruste modules in fabrieken worden geproduceerd. Op de bouwlocatie worden alle modules samengevoegd tot één gebouw. Dit vermindert de uitstoot die wordt gegenereerd door het transporteren van grondstoffen, bouwapparatuur en personeel van en naar de bouwplaats. Doordat de meeste activiteiten worden uitgevoerd op één locatie, verminderd de totale CO2-uistoot die verband houdt met het eindproduct.

Premier Modular genereert nu zelf een groot deel van haar energie die nodig is voor de productie met behulp van een gloednieuwe 1700m2 Solar PV-installatie. De grote investering in deze duurzame technologie draagt bij aan het bereiken van de doelstellingen om alle productieprocessen van Premier Modular vrij te maken van CO2-uitstoot.

Materiaal eerst, technologie daarna

Andere groene voordelen van modulair bouwen zijn onder meer het toepassen van een ‘fabric-first’ benadering. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het optimaliseren van de prestaties van de gebouwschil zoals de buitenmuren en daken. De focus ligt op het zorgen dat de materialen en componenten van een gebouw natuurlijke bescherming en temperatuurregeling bieden, zonder dat er vaak extra functies, zoals verwarmings- en koelsystemen, nodig zijn. Deze benadering zorgt dus voor energiezuinigere gebouwen die gedurende de levensduur van een gebouw minder CO2 uitstoot. Het creëert daarnaast ook een uitzonderlijk fijne omgeving die ideaal is voor lesgeven en leren.

Modulair bouwen is meester in circulariteit

Het voldoen aan schommelingen in de vraag naar onderwijs, gekoppeld aan de druk om ESG-doelstellingen te halen, kan een uitdaging zijn voor organisaties. Modulair bouwen is bij uitstek een instrument om te voorzien aan de wisselende vraag. Waar onderwijsinstellingen behoefte hebben aan snelle en flexibele huuroplossingen voor een reeks uitdagingen, bijvoorbeeld tijdens de renovatie van bestaande gebouwen of voor lange termijn capaciteitsverhoging, kunnen tijdelijke klaslokalen voor verhuur worden geproduceerd en vervolgens opnieuw worden gebruikt op andere locaties wanneer ze niet langer nodig zijn.

Het hergebruiken van gebouwen op deze manier zorgt voor tussen de 50 en 70 procent minder CO2-uitstoot dan de bouw van nieuwe gebouwen. Het maakt organisaties flexibel en stelt hen in staat om op een hoog niveau onderwijs te blijven aanbieden met de wetenschap dat ze bijdragen aan de circulaire economie. Dit wordt verder ondersteund door het uitzonderlijke afvalbeheer van modulaire bouw. Met behulp van ‘lean manufacturing-processen’, wordt ervoor gezorgd dat producten op maat worden gesneden met weinig tot geen restafval. Bij Premier Modular betekent dit dat er geen afval naar stortplaatsen gaat vanuit de fabrieken omdat alles kan worden hergebruikt.

Waarde voor de toekomst

Regenwateropvangsystemen, zonnepanelen, warmtepompen die energie uit de grond halen en andere schone technologieën kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in modulaire gebouwen, waardoor gebruikers hun eigen schone energie kunnen opwekken. Extra hernieuwbare energie kan zelfs teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Deze mogelijkheden, gecombineerd met de mogelijkheid om duurzaam te groeien, maken modulaire bouw een uitstekende oplossing voor onderwijsinstellingen om een groenere weg in te slaan.

Plaats een reactie

Learn more about why Premier Modular is the right partner for your next project

Recent News