News
|
|

Modulaire bouwbedrijven zijn essentieel voor de circulaire economie


De bouwsector veroorzaakt maar liefst 38 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Dit omvat niet alleen de uitstoot tijdens het gebruik van gebouwen (27%), maar ook de CO2 die wordt vastgelegd tijdens materiaalgebruik en bouwprocessen (11%). Om de doelstellingen voor netto nul uitstoot te halen, moeten we dit cijfer drastisch verlagen. Gelukkig spelen modulaire bouwbedrijven hierin een sleutelrol: zij zijn essentieel voor een echte circulaire bouweconomie.

Waarom circulair?

Een circulaire economie houdt in dat materialen zo lang mogelijk worden hergebruikt of gerecycled om hun levensduur te verlengen en afval te verminderen. Deze duurzame denkwijze heeft het potentieel om een enorme impact te maken binnen de bouwsector.

Zo hebben studies van de VN aangetoond dat het herbestemmen van bestaande gebouwen tussen de 50 en 70 procent minder koolstof genereert dan het bouwen van nieuwe – en daarmee de uitstoot vrijwel direct vermindert.

Het versnellen van de circulaire economie binnen de bouwsector is cruciaal om de uitstoot van koolstof snel te verminderen, maar wat zijn de voordelen van modulaire bouwbedrijven ten opzichte van traditionele methoden?

Precieze bouw vermindert CO2

Modulaire bouwbedrijven zijn efficiënter dan traditionele bouw als het gaat om duurzaamheid. Door nauwkeurige, fabrieksmatige productie is er minder afval, omdat onderdelen exact volgens specificaties worden gemaakt. Lean manufacturing-processen zorgen ook voor minder verspilling en een hogere productiviteit. Premier Modulair zorgt ervoor dat er geen afval naar de vuilstort gaat. Maar duurzaamheid begint niet alleen bij de start van het bouwproces. De hele bouwsector moet circulair zijn. Modulaire gebouwen kunnen worden hergebruikt of gerecycled, waardoor de CO2-uitstoot laag blijft.

blank

Verhogen van circulariteit

Modulaire bouwbedrijven kunnen ook profiteren van de nieuwste technologieën binnen de bouwindustrie om circulariteit verder te bevorderen. Deze technologie kan worden gebruikt vanaf het ontwerpstadium om besluitvorming te verbeteren, de beste materialen met een lage koolstofuitstoot te beoordelen en circulariteit in de bredere toeleveringsketen te verbeteren.

Een voorbeeld is bouwinformatiemodellering (BIM). Een systeem dat digitaal de ontwerp-, assemblage- en onderhoudsvereisten van een gebouw weergeeft om duurzaam ontwerp vanaf het begin te waarborgen, met materialen die op de meest efficiënte manier worden gebruikt.

Het hebben van deze gegevens vanaf het begin van het ontwerpstadium van een project betekent dat risico’s vroegtijdig worden gesignaleerd en mitigatiestrategieën snel kunnen worden geïmplementeerd. Het systeem is ook in staat om echte gegevens zoals koolstofemissies of afval te meten en verbeteringen aan te brengen waar nodig.

blank

Moderne voorzieningen in modulaire gebouwen

Kwaliteit en innovatie gaan hand in hand met circulariteit, en modulaire bouwbedrijven laten zien dat duurzame technologieën vanaf het begin geïntegreerd kunnen worden in ontwerpen.

Denk aan zonnepanelen, groendaken, regenwateropvangsystemen, warmtepompen en gebouw beheersystemen voor een optimale interne omgeving en energiebesparing.

Deze technologieën, gecombineerd met de flexibiliteit en herbruikbaarheid van modulaire gebouwen, veranderen de gebouwde omgeving positief en versnellen de overgang naar een echt circulaire economie. Zo worden hoogwaardige gebouwen gerealiseerd, geschikt voor korte- of langetermijnverhuur of permanente constructies die aan elke behoefte kunnen voldoen.


blank

Bouwen voor de toekomst

Modulaire gebouwen zijn niet alleen voor nu – ze zijn toekomstgericht en bieden hoogwaardige ruimtes gedurende hun hele levenscyclus, met duurzaamheid als topprioriteit. Modulaire bouwbedrijven zijn koplopers in hergebruik, vooral met de gebouwen voor korte- en langetermijn verhuur. Zodra deze niet meer nodig zijn, kunnen ze elders worden ingezet, opnieuw worden geconfigureerd of volledig worden gerecycled. Bij Premier Modular zetten we ons in voor een circulaire economie.

Plaats een reactie

Learn more about why Premier Modular is the right partner for your next project

Recent News

ESG modular building

Bereik ESG-doelen met modulaire bouw

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% verminderen in 2030 en met 95% in 2050, ten opzichte van het niveau…